Jak usunąć konto Skype

Microsoft, z jakiegoś powodu, uczynił zamknięcie i całkowite usunięcie konta Skype o wiele bardziej skomplikowanym i skomplikowanym, niż powinno. Żadna platforma mediów społecznościowych nie nosi opcji usunięcia konta jako odznaki honorowej, co jest zrozumiałe, ale podejście firmy Microsoft do całego procesu zamykania konta Skype jest przesadą. Zamknięcie konta Skype na dobre stało się męką, która obejmuje wiele kroków, po których użytkownik musi czekać 30 dni, aż jego konto zostanie trwale usunięte z katalogu Skype i serwerów Microsoft.

Skype nie ma jakiegoś magicznego przycisku, który możesz nacisnąć, a Twoje konto zostanie usunięte - czy nie byłoby to po prostu zbyt łatwe? Jest wiele, które musisz zrobić, aby przygotować konto Skype do trwałego zamknięcia, a następnie skontaktować się z firmą Microsoft w celu złożenia wniosku o usunięcie tego konta, a nawet wtedy minie 30 dni, zanim konto zostanie faktycznie usunięte. Microsoft twierdzi, że 30-dniowy okres karencji oznacza ponowne rozważenie zamknięcia konta lub uzyskanie dostępu do wszelkich danych przechowywanych na koncie Skype lub powiązanych z nim, zanim wszystko to zniknie na zawsze. Jeśli zmienisz zdanie w ciągu 30 dni, możesz po prostu anulować usunięcie, logując się na stronie  Moje konto  Skype'a za pomocą konta Skype, które ma zostać usunięte.

Oto wszystko, co musisz zrobić, aby pomyślnie zamknąć konto Skype i zrobić to we właściwy sposób:

Faza 1: Odłącz swoje konto Microsoft i konto Skype

Obecnie możesz zarejestrować się w Skype tylko za pomocą konta Microsoft. Jednak zanim konta Microsoft zaczęły istnieć, można było po prostu założyć konto Skype. Użytkownicy, którzy po prostu założyli konto Skype, mogą usunąć swoje konta Skype bez wpływu na nic innego, ale usunięcie konta Skype zarejestrowanego przy użyciu konta Microsoft spowoduje również usunięcie konta Microsoft, za pomocą którego się zarejestrowałeś.

W związku z tym użytkownicy, którzy zarejestrowali się na swoich kontach Skype za pomocą kont Microsoft (użytkownicy, których nazwy Skype są wyświetlane jako  aktywne: [Twój adres e-mail bez domeny]  lub  Outlook: [Twój adres e-mail bez domeny]  w interfejsie Skype'a) będą mieć rozłączyć swoje konta Microsoft i konta Skype, aby mieć pewność, że usunięcie tego drugiego w żaden sposób nie wpłynie na to pierwsze. Aby rozłączyć swoje konto Microsoft i konto Skype, musisz:

  1. Przejdź  tutaj  i zaloguj się przy użyciu konta Skype, które chcesz na stałe zamknąć.
  2. Przewiń w dół do  sekcji Szczegóły konta  i kliknij  Ustawienia konta w  obszarze  Ustawienia i preferencje
  3. Znajdź listę swojego  konta Microsoft  i kliknij  Odłącz
  4. Pojawi się komunikat z pytaniem, czy na pewno chcesz odłączyć swoje konto Microsoft i Twoje konto Skype. Kliknij  Kontynuuj,  aby potwierdzić akcję.

Faza 2: Anuluj wszystkie subskrypcje, usługi i powtarzające się płatności

Po rozłączeniu konta Microsoft i konta Skype (jeśli musisz to zrobić w pierwszej kolejności), możesz przejść do anulowania wszystkich abonamentów Skype, pozbycia się wszelkich usług Skype, z których korzystasz i wyłączenia wszelkich płatności cyklicznych robisz dla swojego konta Skype. Po złożeniu wniosku o usunięcie konta Skype nie będziesz mógł korzystać z żadnych abonamentów ani usług, a jeśli nie anulujesz płatności cyklicznych, których dokonujesz przed złożeniem wniosku o zamknięcie konta Skype, zostanie pobrana opłata w wysokości przynajmniej raz w ciągu 30 dni, po których konto Skype zostanie zamknięte na stałe. Musisz:

  1. Przejdź  tutaj  i zaloguj się przy użyciu konta Skype, które chcesz na stałe zamknąć.
  2. Wszystkie Twoje abonamenty Skype zostaną wyświetlone w prawym okienku (niebieski pasek po prawej stronie). Kliknij jedną z tych subskrypcji.
  3. Kliknij  Anuluj subskrypcję .
  4. Kliknij  Dziękuję, ale nie, dziękuję, nadal chcę anulować, aby potwierdzić anulowanie odpowiedniej subskrypcji.
  5. Powtórz kroki 2 - 4 tak każdy z abonamentów masz na koncie. Jeśli którakolwiek z Twoich subskrypcji jest całkowicie niewykorzystana, możesz uzyskać za nie zwrot pieniędzy - po prostu porozmawiaj na żywo z pracownikami pomocy technicznej Skype lub wypełnij internetowy formularz anulowania i zwrotu pieniędzy, aby sprawdzić, czy kwalifikujesz się do zwrotu pieniędzy.
  6. Jeśli zapłaciłeś za numer Skype, zalecamy anulowanie go przed trwałym usunięciem konta Skype. Przewiń w dół do sekcji  Zarządzaj funkcjami  na stronie  Moje konto  i kliknij  Numer Skype
  7. Kliknij  Ustawienia .
  8. Kliknij  Anuluj numer Skype . Twój numer Skype zostanie anulowany, ale pozostanie aktywny tak długo, jak długo wygaśnie.
  9. Jeśli na swoim koncie Skype masz włączone płatności cykliczne, na przykład w celu automatycznego doładowania środków na koncie Skype, gdy spadnie poniżej określonego progu, zdecydowanie zalecamy wyłączenie funkcji automatycznego doładowania przed usunięciem konta Skype na stałe. Przewiń w dół do  sekcji Szczegóły konta  i kliknij  Automatyczne doładowanie w  sekcji  Rozliczenia i płatności
  10. Kliknij  Wyłącz  obok  Status , a płatności cykliczne za konto Skype zostaną pomyślnie wyłączone. 

Zaleca się również, aby wykorzystać wszystkie kredyty Skype, które masz na koncie, które planujesz na stałe zamknąć, ponieważ nie możesz uzyskać zwrotu środków za kredyty Skype, które masz na koncie, a zamknięcie konta z pozostałymi na nim środkami będzie po prostu powodują ich zmarnowanie.

Faza 3: Złóż wniosek o usunięcie konta Skype

Gdy skończysz z  fazami 1 3 , będziesz wreszcie gotowy do złożenia wniosku o usunięcie danego konta Skype. Aby to zrobić, musisz:

  1. Zaloguj się na stronie  Moje konto  Skype za pomocą konta Skype, które chcesz zaplanować do usunięcia.
  2. Przejdź do strony zamknięcia konta  Skype  . Jeśli pojawi się monit o całkowite zalogowanie się lub po prostu zweryfikowanie hasła, zrób to.
  3. Sprawdź jeszcze raz, aby upewnić się, że konto Skype, na które jesteś zalogowany, jest kontem Skype, które chcesz zamknąć na stałe, a następnie kliknij  Dalej .
  4. Otwórz   menu rozwijane Wybierz przyczynę i kliknij powód, dla którego chcesz zamknąć konto Skype, aby je wybrać.
  5. Kliknij opcję  Oznacz konto do zamknięcia

Tu kończy się proces, ale także zaczyna się czekanie. Gdy  zakończysz fazę 3, a pracownicy Skype zaakceptują Twój wniosek o zamknięcie konta, Twoje konto Skype zostanie oznaczone do usunięcia. Jednak nadal będziesz musiał czekać 30 dni na trwałe usunięcie konta. Po upływie 30 dni konto Skype zostanie trwale usunięte z serwerów firmy Microsoft i katalogu Skype - nikt nie będzie w stanie znaleźć zamkniętego konta na Skype i nikt nie będzie mógł też skontaktować się z zamkniętym kontem przez Skype.