Jak wyłączyć ostatnie pliki w systemie Windows 10

Windows 10 ma łatwy w obsłudze interfejs i lepsze funkcje bezpieczeństwa niż jego poprzednicy. Jedną z nowych funkcji dodanych w tym programie jest funkcja „ Ostatnio otwarte pliki ”, która wyświetla ostatnio otwarte pliki użytkownika w Eksploratorze plików. Jednak ta funkcja generuje pewne obawy dotyczące prywatności, jeśli więcej niż jedna osoba korzysta z tego samego komputera. Dlatego w tym artykule poprowadzimy Cię metodami wyłączenia tej funkcji.

Jak wyłączyć ostatnie pliki w systemie Windows 10?

Funkcja „Ostatnie pliki” może stanowić zagrożenie dla prywatności niektórych osób i tutaj nauczymy Cię, jak ją trwale wyłączyć. Aby go wyłączyć, możesz zastosować trzy metody wymienione poniżej.

Metoda 1: Ręczne czyszczenie ostatnich plików

Informacje o ostatnio otwieranych plikach przechowywane są w postaci danych buforowanych. Możesz zlokalizować te dane i od czasu do czasu ręcznie je usunąć. Aby to zrobić:

  1. Naciśnij jednocześnie klawisze „ Windows ” + „ R ”, aby otworzyć okno „ Uruchom ”.
  2.  Skopiuj do niego następujący adres
    % AppData% \ Microsoft \ Windows \ Recent
  3. KliknijOK ”, naciśnij „ Ctrl ” + „ A ”, a następnie naciśnij jednocześnie „ Shift ” + „ Delete ”.
  4. KliknijTak ” w monicie.
  5. Wszystkie „Ostatnie pliki” wyświetlane w Eksploratorze plików znikną.

Metoda 2: Wyłączanie za pomocą Edytora zasad grupy

Jeśli używasz wersji „Pro” systemu Windows 10, możesz uzyskać dostęp do Edytora zasad grupy. Edytor zasad grupy może służyć do modyfikowania dowolnego typu ustawień systemu Windows 10. W tej metodzie wyłączymy historię ostatnio otwieranych plików za pośrednictwem Edytora zasad grupy. Wykonaj poniższe kroki:

Jeśli używasz systemu Windows Home Edition, pomiń tę metodę. Sprawdź metodę Edytora rejestru, będzie działać podobnie do tej metody.

  1. Naciśnij „ Windows ” + „ R ” na klawiaturze, aby otworzyć okno „ Uruchom ”.
  2. Wpisz w nim następujące polecenie i kliknijOK
    gpedit.msc
  3. Kliknij opcjęKonfiguracja użytkownika ”, a następnie opcję „ Szablony administracyjne ”.
  4. Wybierz opcjęMenu Start i pasek zadań ”, aw prawym panelu opcję „ Nie przechowuj historii ostatnio otwieranych dokumentów ”.
  5. Kliknij go dwukrotnie i zaznacz opcjęWłączone ”.
  6. KliknijZastosuj ”, a następnie „ OK ”.

Metoda 3: Wyłączanie za pomocą Panelu sterowania

Innym sposobem wyłączenia panelu ostatnich plików jest Panel sterowania. Aby je wyłączyć z Panelu sterowania:

  1. Kliknij przycisk „ Menu Start ” i wybierz ikonę „ Ustawienia ”.
  2. KliknijPersonalizacja ”, a następnie „ Start ” w lewym okienku.
  3. Przewiń na dół strony i kliknij na przycisk „ Pokaż niedawno otwierane elementy w listach skakać na początku lub na pasku zadańkolanowej , aby go wyłączyć.

Metoda 4: Wyłączanie za pomocą Edytora rejestru

Możesz także wyłączyć historię ostatnich plików za pomocą Edytora rejestru. Jeśli użyłeś metody Edytora zasad grupy, Twój Rejestr automatycznie zaktualizuje wartości dla tego. Jeśli jednak używasz tego bez konfigurowania Edytora zasad grupy, musisz utworzyć brakujący klucz / wartość, aby działał.

  1. Naciśnij klawisze „ Windows ” + „ R ” na klawiaturze, aby otworzyć  okno dialogowe Uruchom . Następnie wpisz „ regedit ” i kliknij „ OK ”, aby otworzyć Edytor rejestru .

    Uwaga : Wybierz „ Tak ” dla monitu UAC (Kontrola konta użytkownika) .

  2. Przejdź do następującego klucza w oknie Edytora rejestru :
    HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer
  3. Jeśli brakuje klucza „ Eksploratora ”, możesz go po prostu utworzyć , klikając prawym przyciskiem myszy klucz Zasady i wybierając Nowy> Klucz . Nazwij klucz „ Explorer ”.
  4. Wybierz klawisz Explorer , kliknij prawym przyciskiem myszy prawy panel i wybierz Nowy> Wartość DWORD (32-bitowa) . Nazwij tę wartość „ NoRecentDocsHistory ”.
  5. Kliknij dwukrotnie wartość i ustaw dane wartości na „ 1 ”.

    Uwaga : Dane wartości 1 służą do włączania wartości, a dane wartości 0 do wyłączania wartości.

  6. Po wszystkich modyfikacjach uruchom ponownie komputer, aby zastosować nowo utworzone ustawienia.