Co to jest partycja „WINRE_DRV” i czy należy ją usunąć?

Wielu użytkowników obserwowało „ WINRE_DRV ” podczas próby zainstalowania nowej kopii systemu Windows i zastanawiało się nad celem i koniecznością utworzenia partycji. W tym artykule omówimy funkcje dysku, a także poinformujemy, czy można bezpiecznie całkowicie usunąć partycję.

Co to jest partycja „WINRE_DRV”?

Istnieją dwa typy dysków: dysk fizyczny i partycje. Dysk fizyczny to izolowany dysk twardy, na którym przechowywane są pliki użytkownika, a partycja to wyimaginowany dysk, który jest faktycznie oddzielony od dysku twardego. Partycja jest tworzona przez wirtualne podzielenie izolowanego dysku twardego na dwie lub więcej części. W ten sposób jeden dysk twardy może pełnić funkcję wielu dysków twardych.

„WINRE_DRV” to partycja, która jest domyślnie tworzone na wielu komputerach i partycja ta jest wykorzystywana przez środowiska odzyskiwania systemu Windows. W razie potrzeby użytkownik może przywrócić komputer i jego zawartość do wcześniejszego stanu za pomocą tych narzędzi i można to osiągnąć bez konieczności używania nośnika instalacyjnego.

Działa poprzez tworzenie „ obrazu ” komputera w dobrym stanie i przechowuje ten obraz na określonej partycji, która jest tworzona podczas instalacji systemu Windows. Ta partycja przechowuje tylko pliki przywracania i jest używana tylko podczas procesu odzyskiwania. Nie jest to integralna część stabilności komputera, ale jest bardzo ważna w sytuacjach awaryjnych, w których system Windows może być uszkodzony / niestabilny.

Czy powinien zostać usunięty?

Zdecydowanie zaleca się powstrzymanie się od usuwania tej partycji, ponieważ tak naprawdę nie zajmuje ona dużo miejsca i jest bardzo ważna w sytuacji awaryjnej, gdy system Windows jest uszkodzony lub niestabilny. Partycja zawiera wszystkie ważne narzędzia do odzyskiwania, których można użyć do przywrócenia systemu do wcześniejszego stanu, w którym system operacyjny był zdrowy i stabilny.

Jeśli jednak nie potrzebujesz narzędzi do odzyskiwania i masz nośnik instalacyjny dla systemu Windows, możesz bezpiecznie usunąć partycję, ale robisz to na własne ryzyko, ponieważ w rzadkich przypadkach usunięcie partycji powoduje niestabilność systemu operacyjnego.